torsdag 29 oktober 2009

Alto Cabernet Sauvignon 2006
Kategori: Röda viner
Druva: Cabernet Sauvignon
Alkoholhalt: 15%
Ursprungsland: Sydafrika
Ursprung: Stellenbosch
Producent: Alto Estate
Leverantör: janake wine group
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/135 Kr/ 207001


Producenten/leverantörens egen beskrivning
Sydafrikas kanske mest välkända vin och oerhört väletablerat på den inhemska marknaden. Detta vin höll fram till för ett par år sedan prisrekordet för alla Sydafrikanska viner vid Neederburgauktionen. Vinet är ett av landets mest lagringspotenta vin och den klassiska 1965:an är fortfarande mycket vital.
Detta var även det första Sydafrikanska vin som erhöll den berömda utmärkelsen Grand Prix D´Honeur vid Vinexpomässan i Bordeaux.
Ett härligt, Bordeauxinspirerat vin med fin fruktighet och inslag av fat och mörka bär vilket går igenom både i doft och smak, bra stramhet och lång intensiv men generös eftersmak. Vinet passar till alla klassiska kötträtter typ oxfilé och vilt.
Druvorna skördas för hand och urvalet är ytterst strikt på Alto. Bara 30 hektoliter per hektar tas ut, vilket är långt mindre än i berömda Bordeaux där man ofta ligger på det dubbla. Efter avstjälkning jästes vinet i rostfria tankar vid en temperatur av 25-27 grader. Skalen togs bort efter 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen lagrades vinet i 18 månader på nya, ett- två- och tre år gamla franska ekfat. Vinet har sedan klarats med äggvita på klassiskt sätt. Vinet är gott att dricka idag men håller i över tjugo år vid lagring i en bra källare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar