tisdag 6 oktober 2009

Cabernet Sauvignon


Igår var det så druvkurs med Munskänkarna igen. Denna gång kungen av blå druvor, Cabernet Sauvignon. Det var svårt då det var fem CS och ett Shiraz från Australien. Endast ett från Bordeaux, västra stranden, dessutom ett blandvin, och tre totalt från Australien. Vi prövade sex stycken, tyvärr alldeles för kalla och de är betygsatta här nedan.
Snabba fakta om Cabernet Sauvignon:
  • Ursprung från Bordeaux men finns i hela världen
  • Lättodlad
  • Smådruvor med tjockt skal
  • Är en blandning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc
  • Färgen är rödblå och tät
  • Doftar svartvinbär (cassis) och cederträ
  • Äldre doftar kaffe, tobak, stall, mörk choklad, cassis och ceder
  • Smak: hög syra, hög strävhet, medel alkoholhalt, hög fyllighet
  • Vid svalare klimat smakar den gräsigare och örtigare
  • Alltid ekfatslagrade
  • Lagringsbar
  • Passar bra till grillade kötträtter, i synnerhet lamm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar