onsdag 14 oktober 2009

Pinot Noir


Igår var det återigen druvkurs hos Munskänkarna och vi gick igenom Pinot Noir. Denna gång var lite lättare. Vi provade sex olika viner denna gång. Jag spikade första som Gamay, alltså ett Beaujolais samt tre PN, plus att fyran inte var PN,men hade fel på sista glaset. Nedan ser ni de sex vinerna vi prövade och vilket betyg de fick av mig.

Korta fakta om Pinot Noir:

  • Muterar lätt - många kloner
  • Ursrung från Bourgogne
  • Kallklimatsdruva
  • Trivs i kall jordmån
  • Ska mogna länge
  • Känslig för svampsjukdomar och vårfrost
  • Kalkhaltig lera ger hög syra
  • Låg avkastning
  • Vildjäst
  • Lagras på ekfat
  • Finns i Bourgogne, Champagne, Alsace, Loire, Tyskland, Kalifornien, Oregan, Australien, Nya Zeeland och Chile
  • Billigare Bourgogne doftar jordgubbar, hallon, smultron, söta kryddor, vitpeppar, syltiga låg syra låg strävhet.
  • Kvalitets vin doftar jordgubb, hallon, körsbär, viol, kryddor, ruttna rotfrukter, rökelser, fat, svamp och multna löv
  • Smak: Hög syra, strävhet medel-hög, söt ton, alkohol medel-hög
  • Färg: Låg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar