lördag 17 oktober 2009

Castello di Brolio 2005




Kategori: Röda viner
Druva: Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Chianti Classico
Producent: Ricasoli
Årgång: 2005
Leverantör: Wineworld
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/295 Kr/ 8297201

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Utseende: Tät, mörk röd färg.
Doft: Stor och nyanserad, utvecklad doft med inslag av mörka körsbär, rostade ekfat, plommon, kakao, örter och tobak.
Smak: Elegant och komplex smak med toner av mörka körsbär, korinter, mörk choklad och örter med fin rostad fatkaraktär och långt avslut
Serveringstemperatur: ca 18 grader
Serveringsförslag: Perfekt till smakrika rätter av nöt-, lamm- och viltkött eller lagrade hårdostar typ parmesan eller pecorino
Druvor: 90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon & Merlot
Vinanläggningen ligger nedanför det magnifika slottet Castello di Brolio omgiven av 250 hektar vinodlingar. Därifrån tas alla druvor till detta, Barone Ricasoli’s främsta, vin som skalmacereras i tre veckor innan vinet får mogna på barrique-fat, varav 65% nya fat, i 18 månader. Efter buteljering lagras vinet ytterligare 8 månader innan det släpps för konsumtion. Den årliga* produktionen ligger på ca 150 000 flaskor. (*endast de år kvalitén anses hög nog)

5 kommentarer:

  1. Hej, tack för en kul blogg. Fick två flaskor av det här vinet i julklapp. Vad tror du, dricka en nu och spara en några år? Vinner den på det?

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Kul att du gillar bloggen.

    Som vanligt med vin så är det en personlig smaksak. Gillar du mer "kantiga" taniner och komplexa doft- och smakupplevelser så ska du dricka nu. Gillar du mer runda taniner och ett mer "moget" vin så ska du lägga undan dem. De tål att lagras minst tio år.

    Ditt eget förslag tycker jag är mycket bra. Drick ett nu och se om du gillar det. Tycker du det är för strävt så lagrar du det andra. Gillar du det som det är nu, så vet du att du alltid kan ta fram det andra när så behagar, och att det bara kommer bli mjukare med åren.

    Hälsningar
    Lelle Cryssanthander

    SvaraRadera
  3. Ok, va bra. 10 år trodde jag inte, snarare två, tre. Men bra!
    Fick även en annan chianti, två flaskor Fonterutoli Chianti Classico 2007. Gäller samma för den?

    SvaraRadera
  4. Ja hej, jag igen... Som du förstår är jag novis på området. Kollar runt på nätet efter bra tips och tycker mig få lite olika uppgifter. Väldigt tacksam om du orkar svara!

    Har även en flaska Amarone (La Rosta Amarone della Valpolicella Classico 2005) inköpt fö ca ett år sen som jag nånstans (?) läste skulle konsumeras 2010, medan jag på andra ställen läser 5-10 år på Amarone.
    Eller... jaha: Man räknar från årgångsåret?

    SvaraRadera
  5. Hej.

    Gällande lagring så kan man säga att en enkel regel är: Mycket Cabernet Sauvignon i så kan du lagra vinet länge. När det gäller just Chianti så är det blandat, men huvudsakligen är druvan här Sangiovese. Din Fonterutoli, som har 10 % Cab kan du alltså spara några år till om du vill.

    Gällande din Amarone, som jag aldrig provat, så har den inte Cab i sig, huvudsakligen Corvina som druva, men går att lagra även den i tio år.

    Man räknar alltid från årgångsåret då vinet skördades.Personligen så tror jag dock att det nu smakar alldeles förträffligt.

    Avslutningsvis så är det som jag tidigare sa en smaksak. Jag själv är inte så förtjuts i lagrade viner då jag tycker de mister lite av sin "styrka och kantighet" vilket jag uppskattar i ett vin. Å andra sidan så kan vissa lagrade viner bli extremt mjuka och balanserade och blir som sammet i halsen, vilket inte är dumt det heller.

    Mvh

    Lelle

    SvaraRadera