tisdag 15 mars 2011

Bonterra Chardonnay 2009
Kategori: Vita viner
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Mendocino County
Ursprungsland: USA
Producent: Bonterra Vineyards
Supplier: Philipson & Söderberg
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 135 Kr / 16632

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Karaktär: Mjuk rik doft av äpple, tropisk frukt med svagt inslag av vanilj och smörkola. Fyllig och rik i smaken. Fina men milda syror som balanserar fat och frukt. Lång god eftersmak.
Lagras: Kan lagras upp till 5-6 år.
Passar till: Fiskrätter med kraftig smak, skaldjur som havskräftor och hummer, kyckling, anka och annan ljus fågel. Även ljust kött som kalv och gris.
Mer om Bonterra Chardonnay: Bonterra betyder god jord och är namnet på Fetzers ekologiskt odlade serie. Första årgång var 1991 och de två vinerna var dels en chardonnay, dels en röd på 55% petit sirah och 45% zinfandel, viner som släpptes ut i liten upplaga och på "vanliga" flaskor. Efterhand har de ekologiska odlingarna utökats och produktionen blivit större. År 2002 var samtliga 700 hektar i Fetzers ägor ekologiskt certifierade + 385 hektar i McNab Ranche som dessutom är biodynamiskt odlat. Fler viner i Bonterra-serien har sett dagens ljus sedan 1991 som t ex Zinfandel, Cabernet Savignon, Syrah och Viognier. Buteljerna (gjorda av returglas) har också blivit helt anpassade med innehållet: Etiketter av vasspapper, med text av sojabläck. Sedan 1985 år har Fetzer experimenterat för att få fram denna miljöanpassade vinodling. Naturligtvis är inga kemiska medel tillsatta i odlings- eller tillverkningsprocessen. Fetzer är utan tvekan i frontlinjen när vi talar om ekologisk vinodling. Även vingårdarna Bel Arbor, Korbel och Jekel ingår i Brown-Forman Wines International. Fetzer Sundial Chardonnay är storsäljaren i USA bland Fetzers viner. Druvorna kommer från norra och centrala Kalifornien. Fetzer Sundial Chardonnay har med åren fått högre syra och mer kraft än tidigare årgångar. Merparten av druvorna har jäst på rostfritt stål och 20% på ekfat. Dessutom har en mindre del också genomgått malolaktisk jäsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar