måndag 21 mars 2011

Veckans vin - Stoneleigh Pinot Noir 2009Kategori: Röda viner
Druva: Pinot Noir
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Marlborough, Nya Zeeland
Ursprungsland: Nya Zeeland
Producent: Stoneleigh Vineyards
Supplier: Pernod & Ricard Sweden
Volym/Pris/Sbid 750ml: / 135 Kr / 16394
Producenten/leverantörens egen beskrivning
Vinberedning: Denna väldoftande, välgjorda pinot noir är skapad av små koncentrerade druvor med ursprungstypiska smaker. Druvorna plockades i Rapaura på den norra sidan av Marlboroughs Wairau Valley, både för hand och med maskin. Innan jäsningen lät man druvorna kylmacerera fem till sex dagar för att maximera fruktigheten. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning och sedan lagrats 10 månader på utvalda franska ekfat. Detta har gett ett lättillgängligt vin med en fin kryddig och rostad ekton som kompletterar den friska röda frukten som är så typisk.
Färg: Klart rubinröd.
Doft: Vinet bjuder på en väldoftande bukett av mörka bär, som körsbär, lite läder och viss kryddighet.
Smak: Fruktigt, medelfylligt vin med frisk fruktsyra och inslag av röda bär såsom jordgubbe och hallon, viss kryddighet och en elegant eftersmak, med mjuka tanniner.
Serveringstemp: ca 10-12°C.
Hållbarhet: Vinner ej på lagring.
Vin och mat: Till vinets balanserade strävhet kombineras med fördel stekta rätter av både kött och fågel samt halstrad fisk med smakrikare tillbehör.
Producent: Stoneleigh Vineyards ligger i området Marlborough på den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydö. Detta kultområde i vinvärlden började man först 1973 att plantera vinrankor. Kombinationen med flest antal soltimmar på Nya Zeeland, 2400 per år, plus den kariga jordmånen ger mycket gynnsamma vinodlingsförutsättningar. De stora stenarna som täcker marken ger en bra dränering och fungerar som värmestabilisatorer under de kalla nätterna då stenarna behåller värmen från dagens solljus och skyddar mot eventuell frost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar