onsdag 2 mars 2011

Pol Roger 1999




Kategori: Mousserande viner
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 12%
Ursprung: Champagne
Ursprungsland: Frankrike
Producent: Pol Roger
Supplier: Ward Wines
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 515 Kr / 94825

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Ingen annan person betyder så mycket för sitt hus som Christian Pol Roger. Det sätt som han tar emot vinälskare på saknar motstycke i Champagne Christian både ser ut och för sig som en engelsk aristokrat med ett lågmält sinne för humor som inte står Alec Guinness långt efter. Hans glädjefyllda livsstil är lika charmig och sprudlande som hans champagne. Huset grundades 1849 och är idag ett av de få champagnehusen som fortfarande är familjeägt.

Firman äger idag 85 hektar vingårdar runt Epernay och dessa täcker 45 % av behovet. Resterande 55 % tas från Pinot-byar för att ge ryggrad åt vinerna. Produktionen är cirka 1,4 miljoner flaskor per år. Pol Roger är även känt som Winston Churchill’s favoritchampagne. Från sin pensionering drack han dagligen en flaska av årgång 1947. Han ansåg att Pol Roger’s egendom i champagne var ”The most drinkable adress in world” och han myntade bl.a. uttrycket ”Champagne skall vara torr, kall och gratis”. Även hans kapplöpningshäst döptes till Pol Roger. När Winston Churchill dog försågs champagne etiketten med en svart sorgkant. När man ansåg att sorgeperioden var över lanserade man 1975 Cuvée Sir Winston Churchill på magnumbuteljer.

Blanc de Chardonnay
Blanc de Chardonnay är en klassisk ”Blanc de Blancs” det vill säga 100 % chardonnay. Druvorna kommer från de bästa områdena i Côte de Blancs; Cramant, Le Mesnil, Oger, Avize och Oiry. De flesta vingårdarna tillhör den 100 % échelle de cru skalan och Pol Roger äger 85 ha i detta område.

Vinifiering och lagring
Vinet får stabiliseras två gånger innan jäsning, den första gången direkt efter pressningen, sedan ytterligare en gång i ståltankar i 24 timmar med en temperatur på 7 grader. Jästningen görs därefter i ståltankar där var vingård jäses för sig. Temperaturen under jäsningsperioden överstiger inte 18 grader. Vinet genomgår full malolaktisk jäsning.

Därefter buteljeras vinerna och en andra jäsning kan börja. Blanc de Chardonnay får ligga i den djupa källaren i ungefär 5 år innan degorgering dvs. när man tar bort jästfällningen.

Karaktäristik
Utseende: Vinet har börjat få en något klar, gyllene färg med små intensiva och eleganta bubblor.
Doft: En stor komplex doft av mandel, vanilj, persika och gula äpplen.
Smak: Vinet möter upp doften väl med en liten brödighet, persikor och mandel för att avsluta med en härlig frisk syra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar