söndag 6 mars 2011

Brown Brothers Shiraz 2008
Kategori: Röda viner
Druva: Shiraz
Alkoholhalt: 14,5%
Ursprung: Victoria
Ursprungsland: Australien
Producent: Brown Brothers Wines
Supplier: Bibendum
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 109 Kr / 638301

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Beskrivning: Vinet har en djup, mörk rödviolett färg. Doften har en begynnande mognad med bäriga och kryddiga aromer av björnbär, lakrits, svartpeppar och kryddnejlika samt en nötig och lite söt ekton. Dessa aromer återfinns i smaken som är kraftig men elegant med mjuk balanserad strävhet och pigg fruktsyra. Eftersmaken är kvardröjande med en fin ekfatskaraktär.
Passar till: Detta Shirazvin passar utmärkt till smakrika kötträtter. Framför allt är grillat kött att föredra, gärna tillsammans med en sås på färsk skogssvamp. Krydda dessutom med svartpeppar så märker du hur bra kombinationen blir när smakerna i maten och vinet påminner om varandra.
Framställning: Brown Brothers grundades 1889 och är idag Australiens största privatägda vintillverkare. Man experimenterar väldigt mycket med nya druvsorter och korsningar däremellan. Shiraz, som heter Syrah i Europa, är en av de kvarvarande äldsta druvsorterna och härstammar från området kring Iran. Det var också den druvsorten som först planterades på Browns vinodling 1885. Druvorna till detta vin kommer från olika odlingar i Victoria. Vinet tillverkas i ett mycket modernt vineri med all den senaste utrustningen. När alkoholjäsning och malolaktisk jäsning är genomförd lagras vinet i 15 månader på nya och två till sex år gamla franska och amerikanska ekfat.
Lagring: Det här vinet är mycket bra att dricka nu men har kapacitet att lagras ett par år om bra lagringsmöjligheter finns. Strävheten och syran kommer att mjukna samtidigt som aromerna mognar och blir komplexa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar