tisdag 15 mars 2011

Planeta Chardonnay 2008
Kategori: Vita viner
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 14%
Ursprung: Sicilien
Ursprungsland: Italien
Producent: Planeta
Supplier: Wineworld
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 199 Kr / 94855

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Utseende: Gyllengul färg med ljust grön underton
Smak: Kraftfull, nästan fet och nötig, fruktig smak med underbar balans uppehållen av en fin citruston och lätt mineralitet med hetsig värme och eldighet i långt avslut.
Doft: Rik, intensiv och fruktig doft av persika, fikon, rosor och vanilj, inslag av hasselnötter och apelsinblomshonung med en elegant, underliggande ekfatston
Passar till: Perfekt till fisk- och pastarätter, gärna ugnsbakade med örter och citron. När vinet uppnått litet ålder blir det ett fint komplement till ädla mögelostar.
Vingård: Druvorna kommer från vingårdarna Ulmo, som planterades 1985, vars jordar består av stenig, lätt kalkjord och Dispensa, som planterades 1998, med en helt annorlunda jordart som består av nästan stenfri, gul- och mörkgrå lera.
Vinifiering: Chardonnaydruvorna skördas i augusti och efter skörd avstjälkas och krossas druvorna, därefter klarar man musten genom kylning över natten och sedan tillsätts utvald jästkultur. Jäsning, mognad och lagring sker sedan under 10 månader på hälften nya, hälften engångsanvända 225-liters ekfat från Allier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar